Werkgroep Natuur, Recreatie en Water

In het Groene Hart, ingeklemd tussen de dorpskernen Langeraar en Papenveer, liggen de Langeraarse Plassen. Een schitterend gebied waar fietsers, wandelaars en waterliefhebbers veelvuldig van genieten. Maar waar nog veel winst valt te behalen.

Dat komt ook naar voren in het aantal aandacht- en verbeterpunten wat de dorpsgenoten benoemden tijdens de dorpsavonden. Zo wordt ondermeer de bedroevende kwaliteit van het water genoemd. De blauwalg zorgt er al vroeg in het seizoen voor dat zwemmen in de plassen door het Hoogheemraadschap wordt ontraden. Erger nog, er kwam een advies aan de gemeente Nieuwkoop om de Langeraarse Plassen als zwemlocatie van de lijst te halen: vanaf de eerste meting tot de laatste is het water namelijk niet geschikt om te zwemmen.

Kwalitatief goed water is onontbeerlijk voor de recreatie. Het verbeteren van de waterkwaliteit heeft voor de werkgroep dan ook een hoge prioriteit. Over dit onderwerp zijn dan ook al een aantal gesprekken gevoerd met ondermeer het Hoogheemraadschap dat verantwoordelijk is voor de waterkwaliteit. Deze instantie werkt momenteel aan een rapportage over de oorzaak en oplossing van het probleem. Ook zet de werkgroep zich in voor het onderhoud van oevers en vaarverbindingen. Het zou mooi zijn als de afkalvende oevers van het kerkpad omgezet kunnen worden in natuurvriendelijke oevers.

Maar recreatie vind niet alleen plaats in of op het water. De werkgroep zet zich ook in voor het aantrekkelijker maken van de huidige wandel- en fietsroutes langs de Plassen en door de dorpskernen. Bijvoorbeeld door het aanbieden van voldoende rustplaatsen / banken en informatieborden waarop de kenmerken en de historie van het gebied staan vermeld. Ook de uitstraling van de dorpskernen kan verbeterd worden. Tijdens de dorpsavonden werd bijvoorbeeld de suggestie gedaan voor plantenbakken (hanging baskets) aan de lichtmasten. Inmiddels hangen de eerste plantenpakken al aan de lichtmasten van de Strooplikker en heeft de braderiecommissie nog eens 4 plantenbakken te gedoneerd.

Bovenstaande is slechts een greep van hetgeen aan aanbevelingen is opgenomen in ons dorpsplan. Het dorpsplan inclusief aanbevelingen en suggesties is elders op deze site terug te vinden.

U bent hier

Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (regel 2394 van /customers/4/6/0/rondomdeplassen.nl/httpd.www/includes/menu.inc).

Blog van Werkgroep Natuur Recreatie en Water

Publieksdag Geerpolder

Varkenshouderij

Wij hebben volop aandacht voor de nieuwbouw van de varkensstal in de vierambachtspolder.

Hierbij diverse stukken over dit onderwerp.

De inspraaktekst voor de gemeenteraadsvergadering van Kaag en Brasem:

Krantenartikel AD Groene Hart 25-1-2017:

Bloembollen

Het begint nog maar net en beetje aan te winteren, maar Dorpsraad 'Rondom de Plassen' (Langeraar, Papenveer) is met haar plannen al bij het komende voorjaar. In kader van het project “Goed idee voor uw dorp”, en  een bijdrage van gemeente Nieuwkoop zijn onlangs 13.000 Narcissen-bollen geplant.  Grotendeels met hulp van een machine, maar langs het hertenkamp aan de Halkesstraat plantten diverse vrijwilligers van de werkgroep ’Natuur Recreatie en Water’ (NWR) een aantal toeven ouderwets met de hand.

Nieuws vanuit Werkgroep Langeraarse Plassen

Begin 2014 ondertekenden Rijnland, Staatsbosbeheer en de gemeente Nieuwkoop een intentieverklaring om de kwaliteit van de Langeraarse Plassen te verbeteren. Niet alleen op watergebied maar ook op landschappelijk en recreatief gebied. Om dit te bereiken moet er een samenhangend pakket komen van maatregelen, voorzieningen en afspraken. Diverse belanghebbenden verenigden zich daarom in 'Werkgroep Langeraarse Plassen'.

Geerplas winterklaar

Op 7 november 2015 hebben 9 vrijwilligers namens de Dorpsraad Rondom de Plassen samen met 3 vrijwilligers van Staatsbosbeheer werkzaamheden verricht op de Geerplas. Deze activiteiten passen in het beleid van de dorpsraad en Staatsbosbeheer. Dit beleid is gericht op het behouden van een stuk historisch landschap en een schone leefomgeving rondom de Langeraarse Plassen. Om dit beleid te realiseren worden er twee keer per jaar onderhoud en schoonmaakwerkzaamheden verricht rondom de Langeraarse Plassen.

Werkgroep Langeraarse Plassen

Begin 2014 ondertekenden Rijnland, Staatsbosbeheer en de gemeente Nieuwkoop een intentieverklaring om de kwaliteit van de Langeraarse Plassen te verbeteren. Niet alleen op watergebied maar ook op landschappelijk en recreatief gebied. Om dit te bereiken moet er een samenhangend pakket komen van maatregelen, voorzieningen en afspraken. Diverse belanghebbenden verenigden zich daarom in 'Werkgroep Langeraarse Plassen'.

WAGENINGSE STUDENT OP ZOEK NAAR HISTORISCHE INFORMATIE OVER DE LANGERAARSE PLASSEN

Sinds 1 september ben ik - Jessica van Grootveld, master student Internationaal Land- en Waterbeheer aan de Universiteit van Wageningen - bezig met een afstudeeropdracht bij het Hoogheemraadschap van Rijnland waarbij ik onder andere de historie van de Langeraarse Plassen in kaart wil brengen. Mijn onderzoek richt zich met name op de waterkwaliteit van de Noord- en Zuidplas en hoe deze zich in de afgelopen decennia heeft ontwikkelt. Bij deze vraag ik om uw hulp. Heeft u eventueel nog oude foto’s van de plassen?

De Beuk Erin!

Heeft u ook zo genoten van de prachtige Rode Beuk op het kerkplein? Maar helaas, de Beuk is niet meer.

Konden we bijna een eeuw genieten van zijn imposante verschijning, de laatste jaren ging de boom hard achteruit. Men heeft de Beuk nog op verschillende manieren proberen te redden maar helaas is dat niet gelukt. Op woensdag 18 maart 2015 is de Beuk gerooid.

Hertenkamp opgefrist

De afgelopen maand onderging de hertenkamp in Langeraar een metamorfose. Dankzij een gemeentelijke bijdrage uit het Projectengeld Dorpsgericht Werken en de enorme inzet van vrijwilligers kregen deopknappen hertenkamp gebouwen en het terrein een opknapbeurt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beroemde beuk neemt afscheid

Het zal geen enkele passant ontgaan zijn: de rode beuk op het kerkplein in Langeraar is dood. Konden we meer dan een halve eeuw genieten van zn imposante verschijning, de laatste jaren ging de boom hard achteruit. Dinsdag 17 maart is hij voor het laatst te zien want de volgende dag wordt hij gerooid.

Pagina's

Tweets van de Dorpsraad

Twitter

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer