Papeneiland nu open voor publiek – Het hek is van de dam!

Een artikel van Loek Sassen over de opening van het Papeneiland.

Of beter gesteld: Het hek is van de brug….en is het eiland vanaf woensdag 16 december, voor iedereen vrij te betreden. Onder toeziend oog van de uil, hoog boven op ’zijn’ uitkijktoren gezeten, heeft wethouder Antoinette Ingwersen het lint, die over de brug was gespannen, doorgeknipt en verklaarde daarmee het eiland nu toegankelijk voor alle publiek.

Burgemeester van Duijn nam deze gelegenheid te baat om het eiland van dichtbij – en bovenaf – eens goed te bekijken en nader kennis te maken met beide initiatiefnemers: Peter van Eijk en Jan van Tol.

Alleen het rechterdeel van het eiland blijft nog beschermd achter een hek. Van Eijk: “ We wilden weken geleden al graszoden leggen voor de ligweide, maar het was daarvoor steeds veel te nat; daarom gaan we binnenkort gras zaaien en mogen mensen daar voorlopig niet op lopen.

Wel toegankelijk is de uitkijktoren en het super-de-luxe ’Revolving Toilet’: voor iedereen gratis  en dankzij het ingenieus spoelsysteem: altijd schoon voor de volgende gebruiker.

Jan van Tol: “Het werk is klaar en we geven graag iedereen de kans om eens te komen kijken, maar door alle beperkingen rondom Covid-19 moesten we deze opening bescheiden houden; we hadden hiervoor liever alle inwoners van Papenveer en Langeraar uitgenodigd. Maar dat kon nu even niet,…..misschien volgend voorjaar?

Kevin Vermeulen, leider van de zeeverkenners van Wapata kreeg van Jan van Tol de sleutel van de zeecontainer, die de scoutinggroep ter beschikking krijgt voor opslag van hun spullen.

Peter van Eijk was blij verrast, toen hij vandaag op het eiland een nieuwe boom ontdekte: ’de Peter van Eijk-eik’. De verrassing was door van Tol voorbereid in alle stilte en vormt een fraai symbool van de vruchtbare samenwerking met een bijzonder resultaat.

Het eiland is vanaf heden toegankelijk via de brug, halverwege het Kerkpad. Het eiland biedt voor elk wat wils: voor voorbijgangers (wandelaars, en fietsers) een bankje om te rusten of zomaar even te zitten, voor de sporters een bootcamp en ’n beach volleybalveld. Voor de zonaanbidders een grote ligweide. De 10-meter hoge uitkijktoren biedt een fraai uitzicht over de natuur in, op en boven de Noord- en de Zuidplas.