Onze werkgroep Schiphol aangesloten Recht op Bescherming tegen Vliegtuighinder (RBV)

Als Dorpsraad hebben we ons vorig jaar aangesloten bij de inspanningen van Recht op Bescherming tegen Vliegtuighinder (RBV). Doel is om meer balans te krijgen in de belangen van Schiphol en de luchtvaartmaatschappijen enerzijds en de belangen van omwonenden van Schiphol – minder geluidsoverlast, minder uitstoot van stikstof en zorgwekkende stoffen – anderzijds.

RBV is uiteindelijk een rechtszaak begonnen om dit doel te bereiken. Onlangs resulteerde dat in een voor omwonenden positieve rechterlijke uitspraak.

Bijgaand een nieuwsbrief van RBV met een overzicht van de uitspraak en uitleg van wat er in het hoofdlijnenakkoord over wordt vermeld.

In de tussentijd heeft de huidige minister van Infrastructuur en Waterstaat, Mark Harbers, een pakket maatregelen bekendgemaakt, zoals een kleine vermindering van het aantal nachtvluchten (met een groei van dagvluchten) en tegengaan van lawaaiige vliegtuigen. Tevens heeft hij aangekondigd in beroep te gaan tegen genoemde rechterlijke uitspraak, met name vanwege de termijn van 1 jaar om afdoende maatregelen te treffen. 

Wordt vervolgd!